جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
چهارصد و چهاردهمین نشست بنیاد قم پژوهی

حوزه/ فعال عرصه فرش قم، تأکیدات و اصرار آیت‌الله حائری را بسیار مؤثر دانست و گفت: این مرجع تقلید با افق دید بالا و آینده‌نگری فعالیت‌های زیادی انجام داد که از آن جمله می‌توان به تاکید ایشان بر احداث کارخانه ریسباف قم و رونق صنعت فرش در این شهر اشاره کرد و همچنین ایشان دومین بیمارستان در ایران که توسط مرجع تقلید ساخته شده باشد را احداث کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، چهارصد و چهاردهمین نشست بنیاد قم پژوهی با موضوع خاندان‌شناسی و آشنایی با خاندان غفاری با تکیه بر مرحوم حاج حسین غفاری از مؤسسان فرش قم با حضور جمعی از پیشکسوتان و فعالان عرصه فرش قم و قم‌پژوهان در مؤسسه طلوع مهر برگزار شد.

مهدی غفاری، فرزندزاده حسین غفاری از پیشکسوتان و بینانگذاران فرش در قم در این جلسه گفت: شهر قم با فرش خود در سطح دنیا شناخته شده است و جهانیان فرش قم را بیشتر از مردم قم می‌شناسند.

وی خاطر نشان کرد: خاندان غفاری از ۱۴۵ سال گذشته وارد شهر قم شد و اجداد ما در دستگاه‌های دولتی در ادوار مختلف حضور داشته و افرادی تأثیرگذار بودند.

وی با اشاره به اینکه پس از فوت جدشان، همسر ایشان با توصیه حاج ملاعلی کنی به قم می‌آیند، افزود: اصالت خاندان غفاری به شهر کاشان بازمی‌گردد و پدربزرگ ایشان از حدود ۱۲۰ سال گذشته هنر قالیبافی را به توصیه‌های حاج حسین ارباب به قم آورد و در این زمینه مشغول فعالیت و تولید فرش شد.

وی تأکیدات و اصرار آیت‌الله حائری را بسیار مؤثر دانست و گفت: این مرجع تقلید از مراجع بسیار مؤثر و دانشمند بوده است که با افق دید بالا و آینده‌نگری فعالیت‌های زیادی انجام داد که از آن جمله می‌توان به تاکید ایشان بر احداث کارخانه ریسباف قم و رونق صنعت فرش در این شهر اشاره کرد و همچنین ایشان دومین بیمارستان در ایران که توسط مرجع تقلید ساخته شده باشد را احداث کرد.

وی ادامه داد: پدر بزرگ در سفرشان به اصفهان نقوشی از عمارت‌های مختلف آن چون عالی قاپو، مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله را ترسیم کرد و همچنین نامه درخواستی مبنی از بازدید و طرح‌برداری از فرش‌های موزه آستان حضرت فاطمه معصومه (س) را نوشتند و توانستند نقوش آن را ترسیم کنند.

غفاری با اشارات به سخنان جدشان در خصوص فرش گفت: فرش با چیت بسیار تفاوت دارد، قالی با بیننده آن صحبت می‌کند و دارای کلام و مفهوم است و حتی گویای تاریخ و تراژدی است و حرفی در دل دارد؛ ولی تابلوی چیت چنین نیست. بنابراین ارزش فرش را ندارد.

وی اظهار داشت: فرش‌هایی که توسط ایشان بافته می‌شد مشتری‌های خاصی داشت و حاج حسن شاکری و مرحوم خواجوی در تهران از خریداران این فرش‌ها بودند و حتی پیش از جنگ جهانی دو سال فرش‌های حاج حسین غفاری به آلمان صادر می‌شد و پس از جنگ نیز دو سال به فرانسه فرستاده می‌شد.

رضا ارمی از دیگر پیشکسوتان در عرصه تولید فرش در خصوص حاج حسین غفاری گفت: سبک اقای غفاری الهام گرفته از دوره صفویه بوده و به نقش درخت سرو به عنوان نماد زندگی بسیار علاقه داشتند و این امر باعث شد تا وی نقشه‌های مختلفی را ابداع کنند.

وی خاطر نشان کرد: آقای غفاری از بنیانگذاران سبک قالی «تمام ابریشم» در قم هستند و پیش از آن فرش‌های «کُرک»، «کُرک و پشم» و «کُرک و گل ابریشم» بود، ولی ایشان برای نخستین بار فرش «تمام ابریشم» در قم بافت.

یکی دیگر از تولیدکنندگان فرش در زمینه توسعه فرش قم به مرور زمان گفت: در ابتدا فرش‌ها تنها با ۳ رنگ خامه بافته می‌شد و کم کم به ۵ رنگ و پس از گذشت ۶ سال به ۷ رنگ رسید و سپس به ۱۰ تا ۱۲ رنگ هم افزایش پیدا کرد.

رئیس اتحادیه فرش دستباف قم گفت: این هنر صنعت به عنوان دومین پرچم ایران در جهان است و افتخارات زیادی را برای کشور ایجاد کرده است.

صادقی افزود: فرش قم عمر جوانی نسبت به سابقه تولید فرش در ایران دارد و کمی بیشتر از یک قرن است که فرش‌بافی در قم ایجاد شده است ولی اکنون فرش قم از بهترین، باکیفیت‌ترین، مرغوب‌ترین و نفیس‌ترین فرش‌های دنیا است و قم به عنوان پایتخت فرش ابریشم دنیا شناخته می‌شود.

وی اظهار داشت: اکنون رقابت سالم و قوی میان تولید کنندگان فرش در قم وجود دارد و حتی برخی از تولیدکنندگان بسیار جوان هستند و با استفاده از تجربیات گذشتگان افتخارات زیادی را برای کشور کسب کرده‌اند.

این فعال صنعت فرش استان با تاکید بر تغییر و به‌روزرسانی شیوه‌های فروش گفت: امروزه دیگر نمی‌توان در مغازه نشست و فرش فروخت. باید با روش‌های نوین محصول خود را به جهانیان عرضه کرد و حتی با نیازسنجی مشتریان طرح‌ها و تولیدات را به‌روز کرد که علاوه بر زیبایی و مدرن بودن، سنت و فرهنگ ایران و اسلامی در آن دیده شود.

وی در ادامه نیز از توافق دانشگاه آزاد اسلامی قم با اتحادیه فرش دستباف قم خبر داد و افزود: طی این توافق دوره‌های مهارت‌آموزی قالی‌بافی در قالب مدرسه مهارتی با به کارگیری اساتید این رشته برگزار می‌شود.

وی در ادامه به مشکلات این صنعت اشاره کرد و گفت: ۴۰ هزار نفر در این صنعت مشغول فعالیت هستند ولی میزان صادرات ما به یک درصد رسیده است.

یکی دیگر از فعالان در عرصه فرش قم، گفت: سبک هر منطقه به امکانات آن منطقه مربوط می‌شود و رنگ رزی، طرح و نقش آن به آن امکانات و شرایط آن منطقه بستگی دارد این در حالی است که در قم میزان تنوع در سبک بسیار شاخص و حائز اهمیت است و به صورت تصاعدی در حال رشد است.

کاظمی ادامه داد: و بر اساس نظر یک هنرمند خارجی، هر تولیدکننده قم دارای یک مکتب است و همان تنوع کاری و سبک‌ها در هر مکتب به اندازه یک استان است.

وی تصریح کرد: فرش قم با هیچ استان دیگری قابل قیاس نیست و در مقام مقایسه فرش قم نسبت به مجموع فرش‌های دیگر در تراز بسیار بالاتری از لحاظ کیفیت و زیبایی قرار دارد.

۳۱۳/۱۷

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha